Frågor & svar / FAQ

Fråga: Kan både företag och privatpersoner handla hos Glasbolaget.se?

Svar: Självklart! Alla är välkomna att handla hos oss. I kassan (uppe till vänster) så kan du välja om du handlar som företag eller privatperson. Vid större förfrågningar eller om man är osäker på något så är det bara att kontakta oss på info@glasbolaget.se, vår chat eller så kan du ringa på 08-600 12 00

 

Fråga: Hur mycket väger glas? 

Svar: Glas väger cirka 2,5 kg / kvm och mm. Exempelvis så väger 1 kvm med 4 mm glas 10 kg, och 1 kvm med 5 mm glas 12,5 kg.

 

Fråga: Kan jag bara beställa glas i måtten “bredd” och “höjd” hos er på Glasbolaget.se? 

Svar: Nej, du kan givetvis beställa alla möjliga former och mått hos oss, det är nästan bara fantasin (och vissa naturlagar) som sätter gränserna. Du kan rita upp de flesta av våra glas-sorter i vår 3D-konfigurator. Har du en unika design som du vill förverkliga, så kontaktar du oss via vår kontaktsida, mail eller telefon, så hjälper vi er. Eftersom din beställning är helt enligt dina mått, så tar vi tacksamt emot en ritning på din beställning så vi undviker eventuella måttfel eller andra frågetecken.

 

Fråga: Vad menar ni med “bredder” när man ska lägga in mått vid beställning av glasräcken?

Svar: Du fyller enkelt i dina breddmått / längdmått i vår 3D-konfigurator. Måtten du fyller i ska avse måtten på underlaget där räcket ska sitta. Alltså inte vad det färdiga räcket ska bli. 3D-konfiguratorn gör nödvändiga avdrag och anpassar även så varje glas blir lika stort i varje sektion.  

Har du exempelvis en altan där glasräcket blir format som ett L, och underlaget är 3545 mm respektive 7697 mm, så väljer du L-formen, väljer typ av glas samt infästning.  Sedan väljer du vilken färdig höjd räcket ska ha (färdig höjd från golv), samt vilken glipa det ska vara mellan glasen (10 mm som standard). I nästa steg väljer du vilken marginal räcket ska från kanten på altanen, alltså hur många mm från kanten som foten eller skenan ska stå. Fyll sedan i måtten för underlaget så ritas räcket upp, alltså 3545 mm respektive 7697 mm i detta exempel. Nu ser du dessutom alla mått, och kan justera efter behag. Rotera runt bilden för att se den från önskad vinkel.

 

Fråga: Vad är duplex 2205?

Svar: Duplex rostfritt stål är en familj av rostfria stål. Dessa kallas duplex (eller austenitisk-ferritiska) kvaliteter eftersom deras metallurgiska struktur består av två faser, austenit (ansiktscentrerat kubiskt gitter) och ferrit (kroppscentrerat kubiskt gitter) i ungefär lika stora proportioner. De är utformade för att ge bättre korrosionsbeständighet, särskilt kloridspänningskorrosion och kloridfrätningskorrosion, och högre hållfasthet än vanliga austenitiska rostfria stål som typ 304 eller 316. De används därför flitigt inom olje- och gasindustrin till havs för rörsystem, grenrör, stigrör, byggkonstruktioner etc. och inom den petrokemiska industrin i form av rörledningar och tryckkärl. För att ge dig en god uppfattning om dess hållbarhet, används duplex 2205 ofta på oljeriggar och för marina propelleraxlar. Duplex 2205 är mindre benäget att drabbas av utmattningskorrosion, spänningskorrosion, kloridgrop- och spaltkorrosion och sulfidspänningskorrosion. Därför, när den används för exempelvis glasräcken, ger duplex 2205 en lång livslängd för ditt glasräcke till din balkong, trädäck, terrass eller altan.

Några andra som valde att bygga med Duplex är Stockholm Waterfront, Louvren i Abu Dhabi, La Sagrada Familia i Barcelona, Helix Bridge i Singapore, Cala Galdana-bron i Menorca samt Hongkong–Zhuhai–Macau-bron (bro och undervattenstunnel) för att nämna några.

 

Fråga: Vad har ni för betalningsalternativ i er web-butik?

Svar: Vi använder oss av Qliro, för att du ska kunna hitta något som passar just dig och dina förutsättningar. Alternativen är Direktbetalning, Betala mot faktura, Delbetalning och givetvis Kortbetalning. Handlar du som företag så kan du givetvis handla mot exempelvis faktura eller kortbetalning.

 

Fråga: Kan jag hämta mitt beställda glas hos er?

Svar: Vi har inget hämtlager, däremot har vi fri hemkörning i Stockholm. I övriga landet levererar vi tillsammans med DHL, Schenker eller egen lastbil.          Vid köp över 30 000 kr så är det fraktfritt i hela Sverige. Gällande leveranser till en ö utan bro kan extra avgifter tillkomma.

 

Fråga: Jag behöver urtag / hål i mitt glas jag ska beställa, hur beställer jag det och vad kostar det?  

Svar: Det finns en artikel som heter “håltagning / urtag glas“, där väljer du det som passar in på ditt önskemål. Maila oss sedan en skiss eller ritning för de urtag / hål du ska ha, så ser vi till att placeringen blir rätt. Priset får du direkt i webbshoppen, så du vet summan av kardemumman.

 

Fråga: Jag vill beställa ett glasräcke som är måttanpassat för min altan. Kan jag göra det hos er, och är det svårt att installera själv?

Svar: Det går alldeles utmärkt att beställa glasräcke hos oss som är måttanpassat för just din altan. Alla våra glasräcken går att få måttanpassade, så de passar just din altan, terass eller balkong. Du kan även göra ditt glasräcke unikt då du kan välja olika typer av glas, alternativt typ eller färg på infästningen. Du ritar enkelt upp ditt räcke i vår 3D konfigurator.

Gällande själva installationen så är produkterna anpassade så kund ska kunna installera själv. Det följer med tydliga installationsanvisningar. Är du lite händig och har en skruvdragare med tillhörande bitshållare samt borr, ett vattenpass och ett måttband så ska det gå vägen. Det viktiga är att man är noggrann och inte fuskar. Men är glasräcket beläget i Stockholms området, så har ni möjlighet att anlita oss på Glasbolaget.se för installation. Kontakta oss, så tar vi fram en offert.

 

Fråga: Jag ska beställa ett glasräcke, men hur vet jag hur högt räcke jag ska ha? Vilka regler gäller?

Svar: Mycket bra fråga. Detta är en väldigt viktig aspekt i ett planering och beställningsförfarande. Om man inte följer Boverkets regler så finns risk att man kan få problem framöver, när man exempelvis ska sälja sin bostad. Så ta detta på allvar. Här kommer svaret på din fråga, men gå gärna in på boverket.se för mer detaljerad och eventuellt uppdaterad information.

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 8:2321

8:2321 Räcken

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Räckesfyllningar med infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

Allmänt råd Räcken i trapplopp bör vara minst 0,9 meter höga. Om en öppning vid sidan av ett trapplopp är större än 0,4 meter i båda längdriktningarna och våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter. Räcken på trapplan inom den enskilda bostadslägenheten bör vara minst 0,9 meter höga. Om våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter. Räcken på trapplan utanför den enskilda bostadslägenheten samt räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 1,1 meter höga. Fler regler om glas i byggnader och glasräcken finns i avsnitt 8:35 på boverket.se.

Räcken i utrymmen där barn kan vistas, ska utformas så att barn inte skadar sig till följd av att de klättrar eller kryper.

Allmänt råd Räcken på balkonger, trapplan och trapplopp bör, upp till en höjd av 0,8 meter, utformas så att de inte går att klättra på. Vertikala öppningar bör vara högst 100 mm breda. Fritt mått mellan balkongräckes underkant och balkonggolv, eller mellan ett trappräckes underkant och trappstegens stegnos, bör vara högst 50 mm. Fritt mått i höjdled mellan ett trappräckes underkant och ett trapplan eller golv bör vara högst 100 mm. Horisontella öppningar ovanför balkongfront bör utformas så att barn inte kan fastna med huvudet. Öppningar i intervallet 110–230 mm bör undvikas.

Altan och marknivå.

För ett räcke på mark, till exempel vid en fristående uteplats, finns inga särskilda föreskrifter i BBR om utformning av räcket eller om nivåskillnader. Däremot gäller de allmänna kraven på säkerhet i PBL som anger att risken för olyckor ska begränsas på tomter, allmänna platser och på områden för andra anläggningar. Vid utformning av räcken vid fristående uteplatser eller andra nivåskillnader på mark får därför en bedömning göras av behovet och vad som kan vara lämpligt ur säkerhetssynpunkt. Även små nivåskillnader kan vara en risk beroende på situationen, användning och vilka som är berörda. På tomter och allmänna platser kan till exempel barns lek ställa andra krav på säkerhet än vuxnas beteende. Äldres utsatthet vid sämre rörelse- och uppfattningsförmåga behöver beaktas. Åtgärder mot risk för fall eller andra olyckor vid nivåskillnader utomhus kan därför variera beroende på situationen och vilka alternativa lösningar som är möjliga. Där det till exempel inte finns risk för nedstörtning utan endast fall kan det räcka med en ledstång som balansstöd vid kanter och vid små nivåskillnader.

 

Fråga: Varför behöver jag härdat glas eller säkerhets spegel i badrummet?

Svar: För att du och dina kära ska vara säkra. Härdat glas kallas ofta för säkerhetsglas eftersom det uppfyller de säkerhetskrav som ställs på glas i utsatta miljöer. Härdat glas är upp till 5 gånger starkare än icke härdat glas. I hemmiljöer kan det användas till exempelvis duschväggar / dörrar, glasräcken eller lågt sittande fönsterglas som är placerade med risk för personskador. Glaset lämnar inga vassa bitar om det går sönder, vilket innebär att ingen skadas allvarligt.

Gällande säkerhets spegel så kan du till exempelvis badrum, gym och offentliga miljöer beställa spegel med säkerhetsfilm. Säkerhetsfilmen sitter monterad på baksidan och märks inte. Det som händer om spegeln skulle gå sönder är att spegeln håller i hop, och risken för skador på person är minimal.

 

Fråga: Vad är en härdstämpel?

Svar: Allt härdat glas för fast installation (exempelvis duschväggar, isolerfönster och glasräcken) levereras med en stämpel som kallas ett härdstämpel. Den visar att glaset är tillverkat enligt europeisk standard EN 12150. Härdstämpeln är runt, ca Ø 20mm, och blästras in i glasets ena hörn – vanligtvis ett nedre hörn. Härdmärket är vitt/ljusgrått och är inte särskilt märkbart. Om du väljer härdat glas för fast installation utan stämpel, är glaset inte godkänt enligt europeisk standard EN 12150. 

Du kan välja att få härdat glas utan härdstämpel. Oftast väljer man bort detta på exempelvis glashyllor, köksbänksglas och fotoglas. Härdat glas utan härdstämpel är tillverkat på exakt samma sätt som härdat glas med härdstämpel. Endast med en härdstämpel kan du bevisa att glaset är härdat och följer europeisk standard.

 

Fråga: Kan jag beställa härdat glas utan slipning (vass kant)? 

Svar: Nej. Härdat glas måste minst grovslipas (struken kant) innan det härdas, annars går glaset sönder under själva härdningsprocessen. Ännu en naturlag.

 

Fråga: Har Glasbolaget.se glasräcken i färdiga mått? 

Svar: Nej, det har vi inte. Du kan endast beställa glasräcke i dina exakt mått. De fina med det är att resultatet blir skräddarsytt, och du behöver inte tumma på ditt resultat.

 

Fråga: Jag vill beställa ett stänkskydds-glas ovan diskbänk (i stället för kakel). Vilka färger kan man få på glaset hos er?

Svar: We got it all! Vi kan nog erbjuda en av marknadens bredaste färgpalett för glas till diskbänkar (nästan 2 000 NCS färger / nyanser), för att det ska passa just ert behov. 

 

Fråga: Jag tänkte beställa glasräcke hos er, men min altan är precis vid vattnet. Behöver jag vara orolig för att lamellglaset eller de rostfria detaljerna ska ta skada av Östersjövattnet som är precis i närheten? 

Svar: Ingen fara. Vårat lamellglas är laminerat med PVB-lamell. Den har hög draghållfasthet, utmärkt transparens, enastående sammanhållningsegenskaper, god motståndskraft mot temperaturförändringar, fuktighet och UV-ljus.

Gällande de rostfria detaljerna så är de syrafasta med minst benämningen SS 316. Men de flesta av våra produkter för glasräcke är tillverkade i den ännu högre klassen som heter Duplex 2205.

Lite kuriosa. Den engelska beteckningen ”stainless steel” betyder stål fritt från fläckar, men översätts i allmänna ordalag till ”rostfritt stål”. Det finns dock en mängd olika klasser av rostfritt stål på marknaden. De lägre klasserna kan med tiden också angripas av rost.

Glasbolaget.se har givetvis valt att jobba med klassen Duplex 2205, material av högsta klass, samt SS316.

– Därför kan vi stå för benämningen ”rostfritt på riktigt” eftersom det är ett rostfritt syrafast stål som står emot väder, vind och luftföroreningar.

 

Fråga: Vad är floatglas? 

Svar: Floatglas, även kallat planglas som används i byggnader tillverkas av sand, soda och kalk med små tillsatser av magnesium, aluminium och järn, samt luttringsmedel för att homogenisera glassmältan. Väl blandat råmaterial smälts vid ca 1550 °C i smältugnen. När glasmassan håller en temperatur på ca 1100 °C flyter den ut på en bädd av smält tenn och bildar ett kontinuerligt glasband i en kontrollerad atmosfär. Efter tennbadet sjunker temperaturen sakta från 600 °C till rumstemperatur för att undvika spänningar i glaset, som därefter skärs till lämpliga format. Idag tillverkas mer än 90% av västvärldens planglas i floatglasanläggningar.

Glas har liksom andra material sina speciella egenskaper. Glas har ungefär samma täthet som betong/sten och väger 2,5 kg/dm3. Glas är 100 % diffusionstätt, dvs. fukt eller andra gaser kan inte tränga eller diffundera genom glas, till skillnad mot olika typer av plaster, exempelvis polykarbonat- och akrylprodukter som emellanåt används som glasningsprodukter. Glas är åldringsbeständigt, men kräver regelbundet underhåll för behålla sin funktion och sitt utseende över tid. Glas är starkt, tål hög belastning men är samtidigt sprött och sprickbenäget, varför all hantering av glas ska ske med omsorg.

Glas även miljövänligt, evigt, variationsrikt och ett ekonomiskt material som kan återvinnas utan större miljöbelastning.