UPP TILL 40% PÅ GLASVÄGGAR! Uppdatera kökets viktigaste verktyg. Köp nu »

Växthusglas

Växthusglas

Funderar du på att bygga nytt växthus eller organgeri? Oavsett vilken typ av glas du tänkt använda i ditt projekt så har vi på Glasbolaget.se glasen du behöver.

Vilken typ av glas skall jag använda?

För ett växthus är det vanligast att man använder floatglas, även kallat enkelglas, till väggarna. Man bör använda sig av härdat glas i taket för att undvika fallande skärvor från taket om glaset av någon anledning skulle gå sönder. Vill man vara riktigt säker så kan vi varmt rekommendera att använda härdat glas även i väggarna.

Brukligt är att man använder 4mm respektive 6mm glas till växthusglas. Oftast klarar man sig bra med 4mm framförallt till väggar. Men om glasen antingen blir större än ca 1 kvm / st eller om glasen står i ett vindutsatt område, så bör man gå upp till 6mm tjockt glas.

Även om det går bra med 4mm även i taket (beroende på storlek av glas) så utsätts taket oftast för större påfrestningar i form av snölaster eller fallande grenar från träd. Här rekommenderar vi på Glasbolaget.se att använda 6mm härdat floatglas. I vart om det skall installeras norr om exempelvis Gävle.

Du kan också använda lamellglas i taket för att undvika eventuellt nedfallande glas. Då sitter glaset kvar i taket även om det spricker.

Ett annat typ av glas som du med fördel kan använda till ditt orangeri eller växthus, är isolerglas. Då får du ett isolerande glas, som skyddar ännu bättre mot frost och kyla.