Växthusglas

Funderar du på att bygga nytt växthus eller organgeri? Oavsett vilken typ av glas du tänkt använda i ditt projekt så har vi på Glasbolaget.se glasen du behöver.

Vilken typ av glas skall jag använda?

För ett växthus är det vanligast att man använder floatglas, även kallat enkelglas, till väggarna. Man bör använda sig av härdat glas i taket för att undvika fallande skärvor från taket om glaset av någon anledning skulle gå sönder. Vill man vara riktigt säker så kan vi varmt rekommendera att använda härdat glas även i väggarna.

Brukligt är att man använder 4mm respektive 6mm glas till växthusglas. Oftast klarar man sig bra med 4mm framförallt till väggar. Men om glasen antingen blir större än ca 1 kvm / st eller om glasen står i ett vindutsatt område, så bör man gå upp till 6mm tjockt glas.

Även om det går bra med 4mm även i taket (beroende på storlek av glas) så utsätts taket oftast för större påfrestningar i form av snölaster eller fallande grenar från träd. Här rekommenderar vi på Glasbolaget.se att använda 6mm härdat floatglas. I vart om det skall installeras norr om exempelvis Gävle.

Du kan också använda lamellglas i taket för att undvika eventuellt nedfallande glas. Då sitter glaset kvar i taket även om det spricker.

Ett annat typ av glas som du med fördel kan använda till ditt orangeri eller växthus, är isolerglas. Då får du ett isolerande glas, som skyddar ännu bättre mot frost och kyla.

Vad är Växthusglas?

Växthusglas är en typ av glas som används specifikt för växthus och orangerier. Det erbjuder optimal genomskinlighet och skydd mot väderpåverkan, samt bidrar till effektiv temperaturreglering inuti växthuset.

Hur kan man sätta fast glas i växthus?

Glas i växthus sätts fast med specialanpassade glashållare och karmar. Det är viktigt att säkerställa att glaset är ordentligt fastsatt för att motstå väder och vind.

Måste man ha glastak i växthus?

Det är viktigt eftersom glastaket släpper igenom maximalt med ljus och värme, vilket är viktigt för växters tillväxt.

Måste man ha härdat glas i växthus?

Det rekommenderas, särskilt för taket, då härdat glas är mer motståndskraftigt mot skador och säkrare vid eventuell skada.

Kan härdat glas spricka?

Även om härdat glas är starkare än vanligt glas, kan det spricka under extrema påfrestningar. Sprickor uppstår oftast vid kraftiga stötar eller stora temperaturförändringar.

Hur vet man om det är härdat glas?

Härdat glas kan identifieras genom att titta på dess kanter. Härdat glas har vanligtvis en mer jämn och slät kant än vanligt glas. Det kan även ha en liten märkning eller stämpel som indikerar att det är härdat.

Vilka fördelar ger isolerglas i växthus?

Isolerglas i växthus erbjuder förbättrad isolering, vilket är särskilt fördelaktigt i kallare klimat. Det hjälper till att hålla en jämn temperatur inuti växthuset, vilket skyddar växterna från kyla och frost. Detta kan leda till bättre växttillväxt och längre odlingssäsonger. Isolerglas kan också bidra till energieffektivitet genom att minska behovet av extra värmekällor.

Hur väljer man rätt tjocklek på glaset till ett växthus?

Valet av glastjocklek för ett växthus beror på flera faktorer, inklusive växthusets storlek, dess placering och de väderförhållanden det kommer att utsättas för. För väggar är 4mm glas ofta tillräckligt, särskilt i skyddade områden. För taket, eller om växthuset är större eller beläget i ett vindutsatt område, rekommenderas 6mm tjockt glas. Härdat glas i taket är särskilt viktigt för att hantera belastningar som snö och fallande grenar.