• Måttanpassat
  • Flexibelt
  • Prisvärt

Frågor? Kontakta oss

Din varukorg är tom!

Frågor & svar

Fråga: Kan både företag och privatpersoner handla hos Glasbolaget.se?

Svar: Självklart! Alla är välkommna att handla hos oss. Vid större förfrågningar eller om man är osäker på något så är det bara att kontakta oss på info@glasbolaget.se eller ringa på 08-600 12.

 

Fråga: Hur mycket väger mitt glas jag beställer? 

Svar: Fram med mattekunskaperna. Glas väger cirka 2,5 kg / kvm och mm. Exempelvis så väger 1 kvm med 4 mm glas 10 kg, och 1 kvm med 5 mm glas 12,5 kg. 

 

Fråga: Kan jag bara beställa glas i måtten “bredd” och “höjd” hos er på Glasbolaget.se? 

Svar: Nej, du kan givetvis beställa alla möjliga former och mått hos oss, det är nästan bara fantasin (och vissa naturlagar) som sätter gränserna. Maila oss för en offert med din unika design som grund. Eftersom din beställning är helt enligt dina mått, så tar vi tacksamt emot en ritning på din beställning så vi undviker eventuella måttfel eller andra frågetecken.

 

Fråga: Vad menar ni med "sektion" när man ska lägga in mått vid beställning av glasräcken?

Svar: Du fyller enkelt i dina sektionsmått / längdmått samt övriga önskemål när du måttbeställer ditt glasräcke. Med sektion menar vi mått per längd av ditt tänkta glasräcke. Har du exempelvis en altan där glasräcket blir format som ett L, så fyller du i mått för två sektioner. Glasmåtten kommer sedan att delas upp så glasen blir i så lika breddmått som möjligt per sektion. Har du speciella önskemål så är det bara att du hör av dig till oss. 

 

Fråga: Vad har ni för betalningsalternativ i er web-butik?

Svar: Vi använder oss av Klarna Checkout, så du ska kunna hitta något som passar just dig. Alternativen är Direktbetalning, Betala mot faktura, Delbetalning och givetvis Kortbetalning.

 

Fråga: Kan jag hämta mitt beställda glas hos er?

Svar: Vi har inget hämtlager, däremot har vi fri hemkörning i Stockholm. I övriga landet levererar vi tillsammans med DHL. Vid köp över 8 000 kr så är det fraktfritt i hela Sverige. Gällande leveranser till en ö utan bro som klarar en lastbil kan extra avgifter tillkomma.

 

Fråga: Jag behöver urtag / hål i mitt glas jag ska beställa, hur beställer jag det och vad kostar det?  

Svar: Det finn en artikel under "tillbehör" som heter "håltagning / urtag glas", där väljer du det som passar in på ditt önskemål. Maila oss sedan en skiss eller ritning för de urtag / hål du ska ha, så lägger vi till dessa. Priset får du direkt i webbshoppen, så du direkt vet summan av kardemumman. 

 

Fråga: Jag ska beställa ett glasräcke, men hur vet jag hur högt räcke jag ska ha? Vilka regler gäller?

Svar: Mycket bra fråga. Detta är en väldigt viktig aspekt i ett planering och beställningsförfarande. Om man inte följer Boverkets regler så finns risk att man kan få problem framöver, när man exempelvis ska sälja sin bostad. Så ta detta på allvar. Här kommer svaret på din fråga, men gå gärna in på boverket.se för mer detaljerad information. 

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd - avsnitt 8:2321

8:2321 Räcken

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Räckesfyllningar med infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

Allmänt råd Räcken i trapplopp bör vara minst 0,9 meter höga. Om en öppning vid sidan av ett trapplopp är större än 0,4 meter i båda längdriktningarna och våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter. Räcken på trapplan inom den enskilda bostadslägenheten bör vara minst 0,9 meter höga. Om våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter. Räcken på trapplan utanför den enskilda bostadslägenheten samt räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 1,1 meter höga. Fler regler om glas i byggnader och glasräcken finns i avsnitt 8:35 på boverket.se.

Räcken i utrymmen där barn kan vistas, ska utformas så att barn inte skadar sig till följd av att de klättrar eller kryper.

Allmänt råd Räcken på balkonger, trapplan och trapplopp bör, upp till en höjd av 0,8 meter, utformas så att de inte går att klättra på. Vertikala öppningar bör vara högst 100 mm breda. Fritt mått mellan balkongräckes underkant och balkonggolv, eller mellan ett trappräckes underkant och trappstegens stegnos, bör vara högst 50 mm. Fritt mått i höjdled mellan ett trappräckes underkant och ett trapplan eller golv bör vara högst 100 mm. Horisontella öppningar ovanför balkongfront bör utformas så att barn inte kan fastna med huvudet. Öppningar i intervallet 110–230 mm bör undvikas.

Altan och marknivå.

För ett räcke på mark, till exempel vid en fristående uteplats, finns inga särskilda föreskrifter i BBR om utformning av räcket eller om nivåskillnader. Däremot gäller de allmänna kraven på säkerhet i PBL som anger att risken för olyckor ska begränsas på tomter, allmänna platser och på områden för andra anläggningar. Vid utformning av räcken vid fristående uteplatser eller andra nivåskillnader på mark får därför en bedömning göras av behovet och vad som kan vara lämpligt ur säkerhetssynpunkt. Även små nivåskillnader kan vara en risk beroende på situationen, användning och vilka som är berörda. På tomter och allmänna platser kan till exempel barns lek ställa andra krav på säkerhet än vuxnas beteende. Äldres utsatthet vid sämre rörelse- och uppfattningsförmåga behöver beaktas. Åtgärder mot risk för fall eller andra olyckor vid nivåskillnader utomhus kan därför variera beroende på situationen och vilka alternativa lösningar som är möjliga. Där det till exempel inte finns risk för nedstörtning utan endast fall kan det räcka med en ledstång som balansstöd vid kanter och vid små nivåskillnader.

 

Fråga: Varför behöver jag härdat glas eller säkerhetsspegel i badrummet? 

Svar: För att du och dina kära ska vara säkra. Härdat glas kallas ofta för säkerhetsglas eftersom det uppfyller de säkerhetskrav som ställs på glas i utsatta miljöer. Härdat glas är upp till 5 gånger starkare än icke härdat glas. I hemmiljöer kan det användas till exempelvis duschväggar / dörrar, glasräcken eller lågt sittande fönsterglas som är placerade med risk för personskador. Glaset lämnar inga vassa bitar om det går sönder, vilket innebär att ingen skadas allvarligt.

Gällande säkerhetsspegel så kan du till exempelvis badrum, gym och offentliga miljöer beställa spegel med säkerhetsfilm. Säkerhetsfilmen sitter monterad på baksidan och märks inte. Det som händer om spegeln skulle gå sönder är att spegeln håller i hop, och risken för skador på person är minimal.

 

Fråga: Härdstämpel, vad är det?

Svar: Allt härdat glas för fast installation (exempelvis duschväggar, isolerfönster och glasräcken) levereras med en stämpel som kallas ett härdstämpel. Den visar att glaset är tillverkat enligt europeisk standard EN 12150. Härdstämpeln är runt, ca Ø 20mm, och blästras in i glasets hörn - vanligtvis ett nedre hörn. Härdmärket är vitt/ljusgrått och är inte särskilt märkbart. Om du väljer härdat glas för fast installation utan stämpel, är glaset inte godkänt enligt europeisk standard EN 12150. En bild på vår härdstämpel finns på de produktsidor som innefattar härdat glas här på Glasbolaget.se

Du kan välja att få härdat glas utan härdstämpel. Oftast väljer man bort detta på exempelvis glashyllor, köksbänksglas och fotoglas. Härdat glas utan härdstämpel är tillverkat på exakt samma sätt som härdat glas med härdstämpel. Endast med en härdstämpel kan du bevisa att glaset är härdat och följer europeisk standard.

 

Fråga: Kan jag beställa härdat glas utan slipning (vass kant)? 

Svar: Nej. Härdat glas måste minst grovslipas (struken kant) innan det härdas, annars går glaset sönder under själva härdningsbearbetningen. Ännu en naturlag. 

 

Fråga: Har Glasbolaget.se bara glasräcken i färdiga mått? 

Svar: Nej självklart inte. Du kan beställa ditt glasräcke i exakt vilka mått du vill. Då är det dock en längre leveranstid. De färdiga glasräckes-paketen har vi för att kunna erbjuda extremt snabba leveranser för den som önskar.  

 

Fråga: Jag vill beställa ett stänkskydds-glas ovan diskbänk (i stället för kakel). Vilka färger kan man få på glaset hos er? 

Svar: We got it all! Vi kan nog erbjuda en av marknadens bredaste färgpalett för glas till diskbänkar (drygt 2 000 färger / nyanser), för att det ska passa just ert behov. Vill man inte bara ha en färg, så kan ni i stället beställa ett stänkskydd med en favorit bild eller motiv printad på glaset. Du sätter gränsen! 

 

Fråga: Jag tänkte beställa glasräcke hos er, men min altan är precis vid vattnet. Behöver jag vara orolig för att lamellglaset eller de rostfria detaljerna ska ta skada av Östersjövattnet som är precis i närheten? 

Svar: Ingen fara. Vårat lamellglas är laminerat med PVB-lamell. Den har hög draghållfasthet, utmärkt transparens, enastående sammanhållningsegenskaper, god motståndskraft mot temperaturförändringar, fuktighet och UV-ljus. 

Gällande de rostfria detaljerna så är de syrafasta med benämningen SS 316.  

Lite kuriosa. Den engelska beteckningen ”stainless steel” betyder fritt från fläckar, men översätts i allmänna ordalag till ”rostfritt stål”. Det finns dock en mängd olika klasser av rostfritt stål på marknaden. De lägre klasserna kan med tiden också angripas av rost.  

Glasbolaget.se har givetvis valt att jobba med klassen SS 316, ett material av högsta klass. 

– Därför kan vi stå för benämningen ”rostfritt på riktigt” eftersom det är ett rostfritt syrafast stål som står emot väder, vind och luftföroreningar. 

 

Fråga: Vad är floatglas? 

Svar: Håll i dig, så ska vi ta en tur i kunskap om glas! 

Floatglas, även kallat planglas som används i byggnader tillverkas av sand, soda och kalk med små tillsatser av magnesium, aluminium och järn, samt luttringsmedel för att homogenisera glassmältan. Väl blandat råmaterial smälts vid ca 1550 °C i smältugnen. När glasmassan håller en temperatur på ca 1100 °C flyter den ut på en bädd av smält tenn och bildar ett kontinuerligt glasband i en kontrollerad atmosfär. Efter tennbadet sjunker temperaturen sakta från 600 °C till rumstemperatur för att undvika spänningar i glaset, som därefter skärs till lämpliga format. Idag tillverkas mer än 90% av västvärldens planglas i floatglasanläggningar.  

Glas har liksom andra material sina speciella egenskaper. Glas har ungefär samma täthet som betong/sten och väger 2,5 kg/dm3. Glas är 100 % diffusionstätt, dvs. fukt eller andra gaser kan inte tränga eller diffundera genom glas, till skillnad mot olika typer av plaster, exempelvis polykarbonat- och akrylprodukter som emellanåt används som glasningsprodukter. Glas är åldringsbeständigt, men kräver regelbundet underhåll för behålla sin funktion och sitt utseende över tid. Glas är starkt, tål hög belastning men är samtidigt sprött och sprickbenäget, varför all hantering av glas ska ske med omsorg.  

Glas även miljövänligt, evigt, variationsrikt och ett ekonomiskt material som kan återvinnas utan miljöbelastning.  

Räcker det som svar på din fråga? ;-) 

 

  

Produkten har blivit tillagd i varukorgen