Lamellglas

Lamellglas består av två eller flera glas som “limmas” samman i vakuum och vid höga temperaturer för att bilda flerskiktsglas. Vanligt floatglas, tonat glas, med eller utan solskydd eller selektiva beläggningar, målat glas, blästrat glas osv. kan lamineras.

Laminerat glas är säkerhetsglas – om det går sönder sitter alla glasfragment kvar och det kan därför användas i glasräcken, fönster, fasader, glaspartier, dörrar, golv och fordonsfönster m.m. 

Vid exempelvis glasväggar för kontor och hem så brukar man använda lamellglas som inte är härdat. Du kan även använda icke härdat lamellglas vid installation av vissa glasräcken, men oftast rekommenderas härdat lamellglas för räcke i glas.

Laminerat glas

Glasbolaget.se erbjuder härdat lamellglas laminerat med PVB-film. Lamellglas får sina skyddande egenskaper genom att två glasskivor lamineras samman med en eller flera plastfolier. Detta sker efter det att glasen har härdats. Glaspaketet värms under lamineringsprocessen upp tillräcklig värme för att folien ska häfta fast vid glaset. Därefter sätts det in i en autoklav där folien under högt tryck och hög temperatur smälts samman med glaset till en glasklar säkerhetsruta.

Vanligt floatglas, tonat glas, med eller utan solskydd eller selektiva beläggningar, målat glas, blästrat glas osv. kan lamineras.

Laminerat glas är säkerhetsglas – om det går sönder sitter alla glasfragment kvar och det kan därför användas i glasräcken, fönster, fasader, glaspartier, dörrar, golv, markiser, fordonsfönster m.m.

Laminerat glas ger också förbättrad ljudisolering och UV-skydd.

Användningen av lamellglas gör det också mycket svårt för “oinbjudna gäster” att komma in i lokalerna, vilket är varför laminerat glas används i bland annat banker, butiker.

Härdat lamellglas

Härdat lamellglas är best of the best gällande normal säkerhet. Inte nog med att glaset håller ihop vid en skada som vanligt lamellglas, det blir dessutom inga vassa bitar då glaset granulerar (se bild i artikel Härdad lamell).

Härdat lamellglas är perfekt till exempelvis glasräcken, golvglas (då behövs ett lamellglas på minst 30 mm), takglas eller som en del av ett fönsterglas.

Med härdat lamellglas så får du ett säkerhetsglas med dubbel säkerhet. Om du exempelvis ska sätta upp ett glasräcke, och är orolig för vad som händer om glaset skulle gå sönder, så är du trygg med ett härdat lamellglas. Ja, glaset kan gå sönder, men ett härdat glas är fem gånger starkare än ett vanligt glas. Lamineringen gör dessutom att glaset håller ihop om det går sönder. Det blir inga vassa bitar då glaset är härdat, och dessutom hålls det ihop av lamellen så att ingen faller igenom glaset. Trygghet när det är som bäst!